top of page

OUDE REACTIES VAN JE LICHAAM LOSLATEN

Pijn heeft een functie. Het is een signaal van je lichaam dat er ergens iets niet goed is en dat er actie ondernomen moet worden om een einde te maken aan de oorzaak van pijn. Stel je hebt een acute blindedarmontsteking, dan laat je lichaam je direct merken dat er iets helemaal niet goed is. Zodat jij direct naar een dokter of ziekenhuis kunt gaan om je trauma te laten helen.

Pijn kan ook een reactie op een psychisch trauma zijn, op stress of een acute stressvolle situatie. Je lichaam schiet in het 'verweer' met een pijnprikkel. Maar ook met andere reacties zoals uitslag en andere (huid)aandoeningen. Wanneer een arts geen medische oorzaak kan vinden voor de pijn of klacht, kan de oorzaak hierin gezocht worden. De pijnklacht of aandoening kan dan het gevolg zijn van een niet-fysiek trauma en zich als een terugkerend patroon in je lichaam vastzetten. Zonder dat je ook maar een idee hebt waar het nu precies vandaan komt.

In die gevallen dat een (huis)arts je niet meer verder kan helpen, omdat er geen medische gronden (meer) zijn voor je klachten, kan hypnose je helpen. Om klachten te verminderen of zelfs volledig te verhelpen.

Met hypnose pakken we het patroon aan dat gekoppeld is aan het trauma. Zonder dat we perse op de hoogte hoeven te zijn van dat trauma. Dus wanneer je zelf niet weet wat de onderliggende oorzaak is van jouw pijn of klacht, kan hypnose je toch helpen. Je onderbewustzijn blijkt namelijk een zeer goede spoorzoeker en weet veel meer dan je bewustzijn.

 

In hypnose mag je oude pijn- of ziektepatronen die geen signaalfunctie meer hebben los gaan laten. Dat maakt het leven niet alleen veel aangenamer, maar je blijft nu ook alerter op nieuwe signalen die wel een functie hebben. Stel dat je naast migraine een ander soort hoofdpijn ontwikkelt, dan kan het zijn dat dit het signaal is van een nieuw of ander trauma. En dat wil je serieus nemen. Lees ook de ervaring van een cliënt.

Hypnose en de reguliere geneeskunde

Steeds vaker zien ook medici (weer) de positieve rol van hypnose in de genezing van patiënten.  Weer, omdat een aantal eeuwen geleden, hypnose al werd ingezet als anesthesie om mensen te opereren om bijvoorbeeld amputaties pijnvrij uit te kunnen voeren. Met de intrede van Chloroform verdween deze techniek van de kaart. Ook Freud gebruikte hypnose als basis voor zijn theorie over psychotherapie en onderkende dat er naast het normale bewustzijn, nog een ander bewustzijnsniveau is dat van grote invloed is op ons gedrag.

 

Veel van het huidige gedachtegoed over (directe) hypnose is afkomstig van de Amerikaan Dave Elman (1990-1967). Na eerst als showhypnotiseur gewerkt te hebben, wijdde hij een groot deel van zijn leven aan medische hypnose en hij leidde vele artsen en tandartsen op om patiënten pijnvrij te behandelen of van pijnklachten af te helpen. In zijn boek 'Hypnosis' beschrijft hij zijn ontelbare onderzoeken en de goede resultaten die met hypnose behaald werden. 

In Nederland heeft hypnose een rare bijsmaak gekregen door mensen als Rasti Rostelli en Emiel Ratelband. Showhypnose heeft zeker bestaansrecht en laat ons zien wat er allemaal mogelijk is met ons brein. Het geeft wel een verkeerd inzicht in hoe je als therapeut omgaat met hypnose en hoe je mensen met echte serieuze klachten en problemen kunt helpen.

Wil je eens de andere kant van hypnose zien en de inzichten die ook medici nu delen? Bekijk dan onderstaand fragment uit een documentaire over pijnklachten bij kinderen en volwassenen, die in het medisch circuit niet meer geholpen kunnen worden. Met één of twee hypnose sessies zijn zij weer pijnvrij en kunnen (soms na jaren vol pijn) weer een normaal leven leiden.

bottom of page