top of page
  • Foto van schrijverJeanne-Tine van Vonderen

Angst te lijf met hypnose

Bijgewerkt op: 29 jan. 2023

Heb je last van overmatige angst, paniek of piekeren en weet je niet (meer) hoe je je gedachten en emoties kunt ombuigen? Hypnose kan je helpen om effectief uit de angst te leren stappen en beter in je vel te zitten. Met (zelf)hypnose leer je triggers voor angst en paniek op te sporen en om te buigen naar rust en ontspanning in je lijf.



Fear Eats the Soul

Angst is soms nuttig en gezond. Bijvoorbeeld om echt gevaar te vermijden. Maar hoe vaak komen wij in onze moderne maatschappij nog dieren tegen waar we beter een blokje om voor kunnen gaan? Zoals giftige slangen of spinnen. Het is in feite een 'onredelijke angst', net als bijvoorbeeld vliegangst. De kans dat je leven hierdoor daadwerkelijk bedreigd wordt is heel erg klein. Toch kan het wel je dagelijkse leven verzieken, omdat je continu 'getriggerd' wordt om op je hoede te zijn voor mogelijk gevaar. Misschien wil je eindelijk af van deze overmatige angst en weer ontspannen dingen doen die je nu vermijdt. Bijvoorbeeld met het vliegtuig op vakantie naar die geweldige tropische bestemming.


Met hypnose en NLP-technieken leer je de angst te neutraliseren en met meer rust onder ogen te komen. Om daarna te gaan oefenen met situaties die je voorheen als een 'NO GO' beschouwde. Het is niet dat je plotseling in een kamer vol spinnen hoeft te stappen of een Tarantula op je hand durft te nemen. Maar wanneer je nu een dikke spin in je kamer ziet, ben je in staat om hem te vangen met een glas en een papiertje, om hem buiten vrij te laten.



Angst voor falen en afwijzing

Een groot deel van de angst die we ervaren komt van zaken die te maken hebben met presteren en falen. Al vanaf een hele jonge leeftijd leer je wat je moet doen, maar vooral wat je moet laten. Je leert al jong dat je 'VOORWAARDELIJK GOED' bent. Dus als je goed je best doet op school en bij sport, als je braaf luistert en instructies opvolgt en doet wat anderen zeggen, ben je goed. Lukt je dit om wat voor reden niet, dan leer je dat je niet GOED GENOEG bent. Je faalt in je eigen ogen.


Als sociaal dier zijn we vanuit ons oerbrein sterk gericht op het deel uitmaken van de groep. In de oertijd was buiten de groep vallen namelijk levensbedreigend. Nog steeds geeft afwijzing en 'er niet bij horen' een sterk bedreigende impuls en daarmee een flinke dosis stress in ons brein en lijf. Deze stress en het gevoel 'niet goed genoeg' te zijn zorgt dat je allerlei strategieën leert om hiermee te dealen. Je past je eigen spelregels aan. Maar lang leven volgens de spelregels van anderen, maakt dat je stress en angst groter en groter worden. Tot je (fysieke) klachten krijgt en je zelfvertrouwen en zelfwaardering een dieptepunt bereiken en jij je niet meer vrij voelt het leven te leiden dat je echt wil leiden.



Onverklaarbare angst

Angsten ontstaan heel vaak door ervaringen in je leven die een negatieve impact hadden. Vooral als je dat vaak hebt meegemaakt is het automatische patroon van dat gevoel zo gemaakt. Maar soms hoef je maar één keer iets mee te maken om er blijvend last van te hebben. Met of zonder bewuste herinnering. Stel, je bent bijvoorbeeld vroeger kopje onder geduwd in het zwembad en bijna verdronken en durft niet meer te zwemmen. Of wanneer je nu chloor ruikt voel je het bloed uit je lijf zakken en wordt je duizelig en misselijk. Misschien roept de chloorlucht onmiddellijk het beeld op van jou al proestend in dat zwembad. Het kan ook zijn dat je dat hebt verdrongen en je niet snapt waarom het angstzweet je uitbreekt bij het ruiken van chloor in die ruimte die net is gepoetst. Zo kan het zijn dat je een bepaalde setting angstvallig gaat mijden door de (onverklaarbare) angst die je steeds overvalt.



Wat werkt voor jouw angst

In mijn praktijk zie ik mensen met allerlei verschillende soorten van overmatige angst, stress en paniek. Het water staat ze soms aan de lippen en het is dan moeilijk om zelf een reset knop uit dit gevoel te vinden. In mijn aanpak laat ik cliënten dan vaak eerst weer kennismaken met hoe rust voelt in het lichaam. Ik laat ze in hun onderbewuste mind op zoek gaan naar hun eigen manier om het negatieve gevoel waarmee ze komen om te buigen naar het positief tegenovergestelde en daar een plek in het lichaam voor te vinden. Ik werk sinds kort ook met de IEMT methode (Integral Eye Movement Technique) om sterke emoties die horen bij negatieve herinneringen te neutraliseren, zodat de automatische verbinding in het brein (en lichaam) tussen die herinnering(en) en het gevoel in het NU losgelaten kan worden. Deze methode geeft echt verbluffende resultaten. Maar ook het bewuste inzicht in de werking van je lichaam en de manier waarop je een angstimpuls ervaart en hoe je die met behulp van bewuste oefeningen en ademhaling kunt laten wegzakken, is heel erg helpend.


Angst is in mijn optiek geen stoornis of een syndroom waar je levenslang mee te dealen hebt. En waar (alleen) medicatie de oplossing zou zijn. Het is een (verkeerd) aangeleerd systeem van oorzaak en gevolg, zonder dat je bewust bent hoe het werkt. Soms weet je gewoon niet waar je iets hebt opgepikt en hoe je het precies hebt opgeslagen en verwerkt. Met de beste wil van de wereld lukt het je niet om het bewust aan te pakken. Met hypnose en IEMT kun je als het ware in je breinbibliotheek en je intuïtie op zoek naar je triggers en deze gaan omvormen en neutraliseren.


Het maakt niet echt uit hoe je overmatige angst, stress of paniek is ontstaan. Of waarvoor je angst hebt. De aanpak helpt bij veel verschillende issues zoals:

  • Angst voor dieren als: spinnen, slangen, honden, muizen, katten, ratten, bijen, wespen etc.

  • Angst voor vliegen, autorijden, bijvoorbeeld op de snelweg of juist in de stad, zwemmen (water) etc.

  • Angst voor grote, kleine, donkere ruimtes

  • Hoogtevrees of dieptevrees

  • Angst om te eten, te drinken of te slikken

  • Angst voor (harde) geluiden

  • Angst voor de dokter, tandarts of het ziekenhuis

  • Angst voor slapen, nachtmerries en slaapwandelen en angst voor slapeloosheid

  • Piekeren en tobben

Wil jij weer rust en vrijheid ervaren in je hoofd en lichaam en de dingen doen die je echt graag wil maar nu vermijdt? Ik help je graag. Bel me voor meer informatie of boek direct een afspraak via onderstaande knop.







bottom of page