top of page

HYPNOSE WERKT MET DE PROGRAMMERING VAN JE BREIN

Bewust of onbewust, hoe zit dat?

 

Wist jij dat meer dan 95% van jouw gedrag vanuit onbewuste patronen (je onderbewustzijn) wordt aangestuurd? En dat dus minder dan 5% van jouw gedrag uiteindelijk het gevolg is van bewuste sturing, ofwel jouw bewustzijn? Daar gaan we met al onze ‘rationale’ goede bedoelingen. 

 

Het maakt wel duidelijk waarom het zo lastig is om te stoppen met die dingen die niet goed voor je zijn… maar die je wel allang doet. Omdat ze je ergens helpen of een goed gevoel geven. Zoals roken of teveel eten. Maar ook waarom het lastig is om anders te gaan denken over iets dat al een tijd als een film of plaat in je hoofd draait. Denk aan weinig zelfvertrouwen of angsten. Hoe werkt het dan met je bewuste en onbewuste brein? En hoe kan hypnose daar een positieve draai aan geven?

 

Programmering van je brein

Alles wat je ooit geleerd hebt -  of het nu praten, fietsen of muziek maken is - wordt als automatisch proces opgeslagen in je onderbewuste brein. Het is zeg maar je database waar je toegang toe hebt met de juiste ‘druk op de knop’. Zodra je bijvoorbeeld op de fiets stapt denk je niet meer na over hoe je evenwicht houdt en wat je moet doen om op je zadel te gaan zitten. Dat geldt voor alle dingen die je als kind of later als tiener of volwassene geleerd en geautomatiseerd hebt.

 

Het mooiste voorbeeld vind ik altijd autorijden. Iedereen kan zich die momenten herinneren dat je ineens 30 kilometer verder bent, zonder dat je de route precies kunt herinneren. Zat je dan te slapen in de tussentijd? Nee hoor, je onderbewustzijn nam het grootste deel van de activiteit over, terwijl jij lekker bewust aan het mijmeren was over een opdracht, je vakantie of luisterde naar je favoriete radioprogramma. Tijdens het rijden zelf was je overgeschakeld op je ‘automatische piloot’.

Tot je zevende jaar ongeveer is je brein als het ware een spons die alle indrukken ongefilterd toelaat en opslaat. Je programma’s worden vooral in deze periode geschreven en vormen de blauwdruk voor jouw toekomstige denken en doen. Er wordt ook wel gezegd dat kinderen continu in hypnose zijn. Er zijn nog geen filters actief en als je met kinderen praat kun je heel eenvoudig toegang krijgen tot hun onderbewustzijn. Je kunt ze niet voor niets ‘van alles wijsmaken’ en ze maken zichzelf ook heel gemakkelijk van alles wijs. Van ‘als je je bord niet leeg eet word je later nooit groot en sterk’ tot ‘ik kan niet slapen want er zit een draak onder mijn bed’. Je kunt je voorstellen wat er fout kan gaan als de verkeerde dingen worden opgeslagen en zich patronen ontwikkelen waar jij je hele leven lang last van kunt hebben. En dat geldt niet alleen voor kleine kinderen, maar ook voor pubers en volwassen. Hier kan de basis ontstaan voor bijvoorbeeld een angst, weinig zelfvertrouwen of een fysiek probleem. 

Met hypnose sporen we ‘verkeerd’ (niet helpend of ondersteunend aan jou) opgeslagen informatie op om deze onschadelijk te maken. Vergelijk het met een virusscan op je computer. Jij kiest ervoor om je met behulp van hypnose te laten helpen en geeft mij daarmee de mogelijkheid je firewall te omzeilen en direct met je onderbewustzijn te communiceren. Het komt er op neer dat je bewustzijn min of meer even ‘buiten gaat spelen’, terwijl ik je programma opnieuw en op de juiste wijze installeer. Jij luistert wel continu mee en bent er in die zin gewoon bij en kunt ook altijd zelf ingrijpen (uit hypnose komen als je dat zou willen). Maar omdat je bewuste mind zo ontspannen met iets anders bezig is, let je even niet op je automatische piloot waar ik een praatje mee maak. Want dat is degene waar ik even een serieus gesprek mee voer. Die mag weten dat jij dingen anders wil die ook anders kunnen. Ik help jouw onderbewustzijn daar op een respectvolle en interactieve manier bij. Interactief omdat ik in gesprek ga en op zoek ga naar antwoorden daar. Antwoorden waar je bewustzijn geen weet van heeft, maar die er altijd zijn. De database van je brein is oneindig groot en wordt ook weleens vergeleken met het universum.

 

Je kunt je voorstellen dat wanneer je je eigen wijsheid kunt vinden, je de beste oplossing voor jouw probleem of vraag vindt.

bottom of page