top of page

WELKE ANGST WIL JIJ LOSLATEN?

De meeste mensen zijn wel ergens bang voor. Is het niet voor vliegen, dan is het wel voor spinnen of muizen. Of voor viezigheid, hoogtes of dieptes, spreken in het openbaar of honden. Meestal ontstaat zo'n angst al op jonge leeftijd. Je kunt met recht zeggen dat het een vaardigheid is waar je heel erg goed in bent geworden. Dus zie je een spin, dan voel je ergens in je lichaam iets gebeuren, je hart gaat sneller kloppen, je krijgt het warm en je wil gillen of weglopen. Dan weet je dat je een angst of fobie hebt. Dat kan heel lastig zijn. Als je bijvoorbeeld vliegangst hebt, zul je nooit het vliegtuig nemen naar een mooie vakantiebestemming. Of vervelender nog, je zult je familielid aan de andere kant van de wereld niet op gaan zoeken. Het kan je leven en de keuzes die je maakt erg bepalen en beperken.

Een angst of een fobie kan in een 'split second' ontstaan door een nare ervaring. Het positieve is dat hij ook weer in een handomdraai onschadelijk kan worden gemaakt. Binnen de NLP en hypnose zijn daar verschillende technieken voor. Simpelweg komen die er op neer, dat je het beeld en het gevoel dat je daarbij hebt loskoppelt van elkaar, zodat angst niet langer hoort bij een situatie, object of activiteit.

Zelf had ik al sinds mijn kindertijd een enorme spinnenangst. Ik droomde van een bed vol spinnen waar ik in moest gaan liggen. En toen ik op een vakantie in Frankrijk twee enorme exemplaren in mijn slaapzakje aantrof, was het hek helemaal van de dam. In de loop van mijn leven werd het wel minder, maar een spin dood slaan of 'opzuigen' vond ik nog steeds traumatisch. Gelukkig kwam er een vrolijke Tarantula op mijn pad. Zijn naam ben ik vergeten, maar door zijn vacht te zien in al zijn schoonheid en te vergelijken met een bijzondere stof, kreeg het enorme beest toch andere proporties. Sinds die tijd hoeft mijn man ze niet meer weg te halen. Ik pak nu zelf een kopje en een papiertje en werk ze snel naar buiten als ze in de buurt van mijn bed of werkplek zitten. Op andere plaatsen laat ik ze liever hun gang gaan. Ze verdwijnen meestal vanzelf weer, ik ben er niet meer mee bezig.

Wil jij ook zo relaxed om kunnen gaan met dat waar je het meeste voor vreest?

bottom of page