top of page
  • Foto van schrijverJeanne-Tine van Vonderen

Verandering in een oogwenk

Bijgewerkt op: 31 mei 2023


Integral Eye Movement Therapy ofwel IEMT, is een krachtige methode die ik sinds kort toevoeg aan mijn coaching sessies. Juist daar waar het onmogelijk lijkt om verandering te kunnen realiseren met en voor een cliënt, breekt de aanpak met IEMT gemakkelijk door onderliggende saboterende patronen heen.


'IEMT - CHANGE IN THE BLINK OF AN EYE' (Photo @emiliogarcia @unplash.com)ZO BEN IK NU EENMAAL...

Herken jij dit, of hoor je jezelf weleens zeggen 'Dat lukt mij niet, want.... ik BEN onhandig, ik BEN ongelukkig of ik BEN depressief. Waarschijnlijk ben je je dan niet bewust van de kracht van je eigen woorden. Je BENT namelijk de persoon geworden die zich onhandig, ongelukkig of depressief VOELT. Oftewel, je zo VOELEN is je identiteit geworden. ZO BEN JE NU EENMAAL, is je gedachte.


Zonder dat je je daar bewust van bent, saboteer je vanuit deze identiteit verandering die je wel heel graag wil. Je zou niets liever willen dan je goed, gelukkig, rustig en gezond voelen. Maar het lukt je NIET, omdat je nu eenmaal bent wie je bent. En zo blijf je vastzitten in ongewenste en negatieve emoties en oude pijn of trauma's. Wat je ook probeert, het lukt je niet om eruit te komen.


Misschien klinkt dit een beetje apart voor je, maar let er maar eens op bij anderen. Dat is gemakkelijker om mee te beginnen. Je zult merken dat je dit heel vaak zult horen zeggen om je heen. Het is een nogal ingeburgerde manier van praten, waarmee we onszelf flink in de tang houden. Als IEMT practitioner leer je heel goed te luisteren naar hoe mensen praten en welke woorden ze gebruiken om over zichzelf en de wereld om hen heen te vertellen. Je leert de basispatronen herkennen hoe mensen structureel of chronisch vast blijven zitten in ongewenste en negatieve emoties en trauma's. Mijn doel als IEMT coach is die ongewenste emoties te adresseren om ze vervolgens te kunnen neutraliseren of verkleinen bij cliënten, met de technieken van de oogbewegingen en een aantal andere tools. Het mooie is dat de methode voorbij gaat aan het immer denkende en kwetterende brein. We gaan ervan uit dat de oplossing in het denken en redeneren over onze emoties en gevoelens zit (prefrontale cortex). Maar juist in het zoogdierenbrein (limbische brein) zitten alle automatismen opgeslagen die ons steeds in dezelfde ongewenste of negatieve emoties duwen. Met de oogbewegingen worden deze automatismen doorbroken.


CHANGE IN THE BLINK OF AN EYE

Elke beweging uit het 'vastzittende patroon' is een beweging in de goede richting. De richting van heling, loslaten en inzicht. Van stap voor stap kunnen verbeteren. Emoties die korter of langer geleden zijn ontstaan en waar je tot de dag van vandaag last van hebt, kunnen in 1-4 sessies worden aangepakt.


Heb jij het gevoel vast te lopen in bepaalde gewoonten en emoties en heb je geen idee hoe je hieruit kunt komen? Bel me gerust voor meer informatie of een intake met een plan van aanpak dat voor jou kan werken.


Liefs,

Jeanne-Tine

M. 06-40201873

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page