top of page
  • Foto van schrijverJeanne-Tine van Vonderen

'Kun je dan niet kiezen of zo?'

Bijgewerkt op: 1 sep. 2022

Het 'probleem' van veel interesses

‘The story of my life in a nutshell’, die vele interesses. En ja, de daarmee gepaard gaande keuzestress, vroeger dan. Nu ik van een leeftijd ben dat ik zelfs een seniorenabonnement af kan sluiten bij het plaatselijke educatiecentrum, weet ik wel beter. Ik had me nooit zo op moeten laten fokken over dat ik maar één ding kon kiezen, als ik later groot was.“Ik omarm nu al die kanten van mij”


Nu weet ik dat je best kan switchen als je daar zin in hebt. Omdat je andere interesses krijgt in de loop van je leven. Of omdat je alles wat je ooit wilde doen gewoon één voor één kan gaan uitproberen en doen. En zelfs tot een succes kan en mag maken. Van wie? Gewoon, van mezelf. Dus hoewel het best wel veel kan zijn, omarm ik al die kanten van mij nu. En speel ik dagelijks verschillende rollen. Zo gaat het van strategisch advies over de identiteit van een klant met een nieuwe pay-off en websiteteksten, tot een inrichtingsontwerp voor een nieuwbouwproject. En van een cursus interieurontwerpen tot een basistraining NLP. Sinds kort help ik cliënten met NLP en hypnose met zeer uiteenlopende vragen. Van het stoppen met roken tot het reduceren van fysieke klachten en pijn. En van het loslaten van angsten tot meer zelfvertrouwen en rust in hun gedachten.


“All we have is now”

Voor begin 2020 staat mijn eerste expositie op het programma waar ik mijn kunstproject ‘Landscapism’ mag tonen. En ondertussen help ik mijn studerende dochters verhuizen, hun kamers op te knappen en begeleid ik ze waar ze mijn aandacht en zorg wensen. Schilder ik mijn huis en plant ik courgettes, frambozen, meloenen en augurken in de tuin. En jaag ik mijn hond weg bij mijn frambozenoogst. Ze blijkt net als ik ook een alleseter.


Als je alles wat je leuk vindt maar gewoon een keer gaat doen, wordt je er vanzelf beter in. En als je ermee door blijft gaan nog beter. Dus als je ouder wordt heb je uiteindelijk toch een leuke staat van dienst en blijk je ineens ervaren in al die rollen. Als een heuse jongleur hou ik alle ballen in de lucht. Nog wel. Sommige ballen kan ik ook weer los gaan laten en me verder ontwikkelen in die andere. Zodat ik daar ook weer beter in kan worden.


Het is zo jammer dat we op school al zo jong in een keurslijf worden gepropt. Niemand is maar één ding. Iedereen is eigenlijk zoveel meer. Maar je ‘moet’ je focussen. Je concentreren op één baan, rol of richting waar je levenslang je lol uit zou moet halen.


Kies voor nu


Tegen alle jongeren die kiezen lastig vinden zou ik willen zeggen: “Kies voor nu”. Wat er onderweg gebeurt weet je toch niet precies. Dan pak je gewoon weer iets anders op. Vergeet de keuzestress en geniet van het nu en van alles waar je plezier in hebt.

61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page